Lång körkortsväntan för de med ADHD

1:05 min

Organisationen Attention, som är en intresseorganisation för personer med ADHD och Aspergers syndrom, reagerar nu på de långa köer som personer med bokstavskombination får stå i för att ta körkort.

P4 Örebro har i flera inslag berättat om långa köer till både specialläkare och Transportstyrelsen för de personer med bokstavsdiagnos som vill ta körkort i Örebro län.

Alla med diagnos måste ha läkarintyg för att sedan få körkortstillstånd. Och köerna är alltså långa till båda. De sökande kan få vänta i upp till ett halvår.

Det här är alltså något som intresseorganistionen Attention reagerar på.

- Hela det här förfarandet, vi upplever att det är diskriminerande och okunnigt, säger Cecilia Brusewitz, som är informatör på Attention.

Transportstyrelsen granskar alltså unga med diagnos extra noga.

- Det finns ju förklarliga skäl, vi vill ha koll på vilka vi släpper ut i trafiken, säger Pär-Ola Skarviken, på Transportstyrelsen.

Attentions hållning är också att inga farliga personer ska vistas på vägarna. Men det borde snarare gå att lösa genom att bygga på förarutbildningen för de som har de behoven.

- Det finns de som väljer att inte genomgå utredningar för att man inte vill ha en diagnos till exempel, säger Cecilia Brusewitz, informatör på Attention.

Jonas Edlund

jonas.edlund@sr.se