Örebro

Förskola tvingas stänga på väster

1:55 min

En av Örebros populäraste förskolor kommer stängas nästa höst. HSB:s bostadsrättsförening, som äger lokalen där förskolan Violen ligger, säger upp hyreskontraktet. Föräldern Pether Eliasson vill ha Violen kvar.

.

– Jag tror att vi är många föräldrar som är väldigt måna om att ha kvar förskolan i den lokal där den finns idag. Det vore väldig olyckligt att om den försvann. säger Pether Eliasson.

Det var i februari som beskedet kom: HSB:s bostadsrättsförening Apeln säger upp hyreskontraktet med Örebro kommun. Förskolan Violen, med 40 platser, stänger hösten 2012.

Andreas Ernestam, som är lokalstrateg på Kommunfastigheter har lämnat en hänskjutning till hyresnämnden.

--Vi vill att hyresnämnden hjälper oss att medla gentemot bostadsrättsföreningen. Egentligen är det själva grunden, vi vill att hyresnämnden ser till att det blir en medling mellan bostadsrättsföreningen och Örebro kommun, säger han.

Ordföranden för bostadsrättföreningen Apeln, Louise Lind, valde att tacka nej till en intervju, men säger till P4 Örebro att anledningen till att man säger upp hyreskontraktet är att man vill bygga en föreningslokal för de egna medlemmarna.

Örebro kommun med  Andreas Ernestam i spetsen har utan framgång försökt hitta lösningar för att få behålla förskolan.

– Det vi försökt göra är att ha en konstruktiv dialog, och att få köpa marken som själva byggnaden står på. Men det har HSB:s bostadsrättförening tackat nej till.

På kommunen planerar man redan för en ny förskola på väster. Elisabeht Lind, som är rektor för förskolan Violen, är trots beskedet om nedläggning hoppfull inför framtiden.

– Jag tänker att en ny förskola här på väster kan bli riktigt bra. Bara för att en förskola flyttar sin verksamhet så behöver det inte betyda att det blir sämre.

Men föräldern Pether Eliasson tänker göra allt för att Violen ska vara kvar.

– Det vore väldigt olyckligt om den försvann.