Metalldetektorer ska omgående införas på Kumlaanstalten

Kumlaanstalten måste snarast lägga om sina säkerhetsrutiner och införa metalldetektor som all personal och alla besökare måste passera.

Det är ledningen för landets tre största fängelser i Kumla, Hall och Tidaholm som har beordrats att lägga om sina rutiner efter ett ledningsmöte på Kriminalvårdsverket igår. Mötet hölls med anledning av rymningen från Hall förra veckan.

Åtgärderna ska ske inom några veckor och högst inom en månad.

Bland annat har en nybildad arbetsgrupp nu fått en vecka på sig att ta fram en lista över lämpliga åtgärder som kan hindra nya rymningar.

Verket beslutade också att Hallincidenten ska tas med i den internutredning som för närvarande görs av de fritagningar som ägde rum på Kumlaanstalten i vintras, då bland annat Daniel Maiorana som också nu rymde från Hall tog sig ut från Kumla med hjälp av beväpnade män utifrån.

Det är främst de större anstalterna som ska se över sin säkerhet. Men senare kan åtgärderna även komma att omfatta landets mellanstora fängelser i Malmö, Norrtälje och Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista