Hot mot polisen ska kartläggas

Nu ska en grundlig kartläggning genomföras av hur omfattande hoten mot polis och anställda inom åklagar- och domstolsväsendet är.

Det är polisen tillsammans med Säpo, riksåklagaren, Domstolsverket och Brottsförebyggande rådet som ska genomföra kartläggning om hot och våld mot anställda.

Igår kunde vi höra från örebropolisen att hot inte är ovanligt i deras arbetsvardag, och att poliser funderar över sin säkerhet i ett samhälle som blir allt våldsbenägnare. Många hot anmäls inte heller på grund av de inte anses tillräckligt allvarliga.

Det stora mörkertalet av hot ska nu allstå kartläggas genom djupintervjuer och enkäter med 7 000 anställda.

Utredningen leds av Thord Modin, chef för rikskriminalens analysrotel. Han har hört talas om att åklagare vägrat ta sig an jobb för att de känt sig hotade. Är det så att kriminella element kan skrämma polis och åklagare från att göra sitt jobb så börjar hela rättsystemet att halta, och så får det inte vara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".