Personal på äldreboende känner sig osäkra över brandrutiner trots utbildning

Att man fått utbildning i hur man ska bete sig vid en brand på äldreboende betyder inte att man känner sig trygg med vad man ska göra om en brand uppstår. Det säger äldreboendepersonal som Radio Örebro har pratat med.

Vi har tidigare berättat att Räddningsverket kritiserar äldreboenden för att det finns för lite kunskap om brandskydd bland personalen, men brandförman Tomas Nilsson vid Nerikes Brandkår tycker inte att det gäller Örebro kommun. I Örebro har man nämligen kommit långt med olika utbildningar och brandskyddsombud på alla äldreboenden, säger han.

Men det råder det alltså delade meningar om. Kristina Månsson på Rostahemmet berättar att hon fortfarande efter Räddningsverkets utbildningar känner sig osäker på vad hon ska göra vid brand. Hon har på grund av att det ofta är mycket att göra på jobbet inte kunnat ta del av de informationsmöten om brandskydd som hålls en gång i månaden.

Även Jonny Järnmark som är sommarvikarie på Rostahemmet säger att han inte känner sig säker på vad som han ska göra om det uppstår en brand och skulle vilja ha mer utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista