Snabba förändringar på Kumla efter rymningen

Kriminalvårdsstyrelsens beslut igår om att landets tunga kriminalvårdsanstalter måste införa metalldetektorer för alla besökare och anställda, kan leda till att förändringarna på Kumlaanstalten blir mindre genomtänkta än nödvändigt. Det säger Kenneth Gustafsson som är biträdande kriminalvårdschef på Kumlaanstalten.

På Kumlafängelset har man under en tid jobbat för att införa metalldetektorer, men facket har haft invändningar och det har förts diskussioner om systemets ekonomiska konsekvenser, därför har det ännu inte blivit av.

Nu tänkte de införa metalldetektorer för anställda i Oktober, men måste alltså göra det tidigare än så, för i går beslutade kriminalvårdsstyrelsen att ledningarna för hall, kumla och tidaholm omedelbart måste förbereda en allmän inpasseringskontroll av besökare och anställda. Orsaken till beslutet är förra veckans rymning från Hall, då livstidsdömde Tony Olsson från Örebro rymde tillsammans med tre andra fångar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".