Örebro

Mediciner i Svartån

1:45 min

Det används allt mer miljöfarliga läkemedel i länet. Det gör att utsläppen av läkemedel i våra åar och vattendrag också ökar.

Mätningar som genomförts i Svartån visar att tjugo kilo antiflammatoriska och 0,2 kilo antibiotika spolas ut i ån varje år.

Det är känt att svårnedbrytbara läkemedel samlas i fettvävnaden hos vattenlevande organismer och vidare upp i näringskedjan. Men exakt hur människor påverkas vet man inte riktigt.

– Vi vet att mörtar som utsatts för hormoner kan bli tvåkönade. Och vi vet att pojkar idag har sämre spermakvalitet än vuxna män, vilket kan påverka fertiliteten och fortplantningsförmågan på längre sikt, säger Mariann Eriksson, miljöchef vid Landstinget i Örebro län.

Så mycket som 95 procent av alla läkemedelrester som går igenom reningsverken kommer från allmänheten, det vill säga från urin och från överblivna mediciner som spolas ned i toaletten istället för att lämnas in på apotek. Med anledning av detta har Läkemedelskommiten vid Landstinget initierat en kampanj i syfte att medvetandegöra problematiken kring miljöfarliga läkemedel.

– Eftersom folk blir äldre och ådrar sig multisjukdom i högre grad och därför måste ta mer mediciner så är det viktigt att vi informerar om de negativa effekter som läkemedlen har på miljön och hur de kan slå tillbaka på vår hälsa. Det är inte säkert att folk tänker på det. Sedan kan vi i dagsläget inte dra för långa slutsatser från mätningarna men vår förhoppning är att ligga långt framme när det gäller kunskapen om hur situationen ser ut i vår lokala miljö och i våra åar, säger Mariann Eriksson.

Hittills har två mätningar genomförts i Svartån och en tredje mätning är planerad till hösten. Det är forskningsprogrammet MistraPharma som med statliga anslag genomför mätningarna och analyserna.

Reporter
Stefan Danielson
stefan.danielsson@sverigesradio.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.