Hällefors

Formens hus lockar andra kommuner

1:45 min

Hällefors kan vara på väg att förlora det som i dag finns i Formens Hus. Flera intressenter på andra orter är nämligen intresserade av att ta över.

- Det är allt från kommuner till bolag, muséer, skolor och så vidare, säger Peter Åström, ordförande för Stiftelsen Formens Hus.

Ända sedan konkursen för Formens Hus-bolaget i Hällefors fjol har framtiden för den omdiskuterade designsatsningen varit osäker.

I våras sa kommunens nya flerpartiledning nej till att skjuta till mer pengar till den stiftelse som driver verksamheten i dag, i första hand handlar det om en designutbildning och en designutställning.

De designorganisationer som står bakom stiftelsen ihop med kommunen ville då undersöka om det gick att få bättre villkor någon annanstans.

Peter Åström är designföretagare i Örebro men uppvuxen i Hällefors och säger att han helst vill ha kvar verksamheten där. Men det är långt ifrån säkert att det blir så när stiftelsen senast i augusti ska bestämma sig.

- Vi har börjat sammanställa kriterier för vad man måste uppfylla för att ta emot det här. Sedan får vi bedöma om det finns några kvar som vi tycker har en möjlighet att uppfylla de här kriterierna. Utifrån det kommer vi sedan kontakta en eller kanske ett par, berättar Peter Åström.

Samtidigt försöker Peter Åström få fram en siffra på vad Formens Hus hittills kostat skattebetalarna i Hällefors kommun. Han tror inte på någon av de siffror som hittills presenterats. Det han i framtiden vill ha från politikerna i Hällefors är inte i första hand mer pengar - utan hjälp att vända opinionen.

- Det känns som att ingen vill ha Formens Hus i Hällefors.
Då blir det svårt att bedriva verksamheten, säger Peter Åström.