Thomas Doxryd och Otto Persson är båda nöjda över etableringen som väntar i Hallsberg. Foto: Anna Björndahl/ Sveriges Radio Örebro.

Hopp om jobb i Hallsberg

Vill bygga mönsteranlänggning
1:47 min

Upp till tusen nya jobb, det kan det bli i Hallsberg om några år, när storsatsningen på tågunderhåll är helt utbyggd. Det säger Otto Persson från bolaget Train Alliance.

Otto Persson menar att hela Europa kommer snegla på den moderna anläggningen i Hallsberg.
--Det är inte bara en konceptverkstad som skapar kostnadseffektivitet och spar tid, utan det är också ett starkt miljötänk från vår sida. Vi har som målsättning att våra nya verkstäder i Hallsberg ska bli de första i hela Europa som är miljöcertifierade. Vi kommer att få en mönsteranläggning som hela Europa kommer att titta på.

Ja, glädjen och stoltheten gick inte att ta miste på idag, när de nya verkstäderna för tåg presenterades i Hallsberg. Otto Persson som är vd på Train Alliance tror att tågen nu kommer att gå enligt tidtabellen och att till och med biljettpriserna kommer att sjunka, eftersom det både kommer bli billigare och gå snabbare att reparera och serva tågen i de nya verkstäderna i Hallsberg än vad det gör idag.

– Sänker man underhållskostnaden så kan också tågoperatören sänka biljettpriset.

I början av nästa år börjar det stora bygget i Hallsberg, och om tre år ska den första etappen vara klar. Då handlar det om hundratals jobb, och ännu lite längre fram tusen nya jobb.

Det här är stort för Hallsberg, det säger socialdemokratiska kommunalrådet Thomas Doxryd, som så sent som i vintras var med och skrev ett klagobrev till SJ och Banverket på grund av alla tågförseningar och inställda tåg. Den nya anläggningen i Hallsberg ska förutom underhåll och reparationer också avisa tågen på ett nytt sätt, med teknik hämtad från flygindustrin.

– Det här blir troligtvis den största enskilda satsningen i Hallsbergs historia.

Det pratas om tusen anställda på sikt?

– Ja, det låter väl fantastiskt. Vi får ju en arbetsmarknad som blir lokal och som blir förstärkt, där vi också ser att vi kommer kunna höja kompetensnivån totalt sett på arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".