Örebro

Yrkar på 18 års fängelse

0:38 min

Idag återupptogs rättegången mot den kinesiske utbytesstudent i Örebro som erkänt mordet på en studiekamrat från samma land. Åklagaren yrkar på 18 års fängelse och sedan utvisning för mannen.

Den åtalade mannen ville tidigare ha livstids fängelse, men nu ändrat sig till fängelse i tolv år. Han vill studera och efter straffet stanna i Sverige och arbeta. 

Det var i slutet av mars i år som den 24-årige mannen mördade sin kvinnliga studiekamrat, också hon från Kina, under mycket brutala former. Mördare och offer var bekanta med varandra sen tidigare, mannen hade förälskat sig i kvinnan, men känslorna var inte besvarade. Han sökte upp henne och utdelade fler än 25 knivhugg, kvinnan avled kort därefter.

Den rättspsykiatriska undersökningen blev idag offentlig och där konstateras att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning, han kan därför dömas till fängelsestraff.

När rättegången började besökte den mördade kvinnans föräldrar Sverige. Med vid rättegången idag fanns Ginger Liang som de bodde hos. Hon har fortfarande flitig kontakt med föräldrarna.

-Vi ringer. Inte varje dag men ofta för att få veta hur de har det, berättar Ginger Liang.

Hon säger också att mamman i familjen fortfarande dras med en stor sorg och en chock över vad som hänt hennes dotter.

-Det är släkt och vänner som står för deras försörjning nu men hur det blir i framtiden är oklart, berättar Ginger Liang.

Familjen hade satt stort hopp till sin dotter och hennes utbildning var också grunden för familjens framtida välstånd. Något som slogs sönder och samman i samband med mordet i våras.

Det var en lugn och samlad 24-åring som idag mötte rätten igen, han har erkänt dådet, men till skillnad från tidigare yrkar han inte längre på livstid för mordet, utan pekar på att den rättspsykiatriska undersökningen konstaterat vissa psykiska störningar, och vill därför ha 12 års fängelse för mord. Under fängelsetiden vill han studera och sen bli kvar och arbeta i Sverige.

Åklagaren menar att den åtalade kinesiske utbytesstudenten ska få 18 års fängelse för mordet och sen utvisas ur Sverige.