Hallsberg

Hallbo säljer ut i Sköllersta

1:28 min

I dag, måndag, väntas kommunfullmäktige i Hallsberg att besluta om att sälja tio procent av det kommunala fastighetsbolaget Hallsbos lägenheter.

Anledningen är att Hallbo har dålig ekonomi och man vill satsa på att bygga nya fräscha lägenheter som folk vill flytta till.

Enligt Hans Karlsson som är Socialdemokrat och ordförande i både kommunfullmäktige och Hallbo, är det nödvändigt.

– Vi har inte ekonomin för att förvalta det nuvarande beståndet på ett bra sätt. Därför tycker vi att det är bättre att ta tag i de nuvarande utmaningar som vi har än att rulla det framåt på kommande generationer.

Det Hallbo tittar på just nu är framförallt 79 lägenheter i Sköllersta som ska säljas eller omvandlas till bostadsrätter. Men de boende i området är inte intresserade av att omvandla sina lägenheter till bostadsrätter.

– Jag tycker inte alls om det, det är dumheter. Alla efter den här gatan är emot det, säger Evald Rödin.

– Jag tycker att vi har blivit lite bortglömda här i Sköllersta. Vi betalar vår hyra och sköter mycket här i trädgården och runt omkring som vi egentligen inte skulle behöva göra. Vi ska inte bli drabbade för att de inte har skött sin ekonomi, säger Gull-Marie Tähtelä.

Det är just det dåliga ekonomiska läget som motiverar utförsäljningen. Hyresgästföreningen och hyresgästerna har vädjat till politikerna i Hallsberg om att inta driva ärendet vidare.

– Vi har skrivit till alla ledamöter i kommunfullmäktige i Hallsberg att det vore jättemärkligt om man gick vidare med de här försäljningsplanerna. Hyresgästerna har tydligt sagt att de inte vill ha någon annan fastighetsägare än Hallbo och det borde man lyssna på, säger Fredrik Andersson, verksamhetsutvecklare på hyresgästföreningen i Örebro län.