Länet

Många aborter görs hemma

1:29 min

Varje år görs mellan 700 och 800 aborter med hjälp från Kvinnokliniken på USÖ i Örebro. Vad många inte vet är att 80 procent av aborterna görs medicinskt i hemmet.

En medincinsk abort betyder att kvinnan tar en tablett som framkallar ett missfall.

Anledningen till att det görs många medicinska aborter är att det är den skonsammaste metoden, enligt Izabella Jawad, överläkare på kvinnokliniken på USÖ.

- Man kan göra den från vecka 2 och upp till 12:e graviditetsveckan, säger, Izabella Jawad.

Finns det några risker med att göra aborten i hemmet?

- Vi rekommenderar att kvinnan har någon med sig, en vän eller en nära anhörig. Riskerna är att man kan blöda rikligt. Då ska man ta kontakt med vården akut, säger Izabella Jawad

Inger Toredsson är kurator på Kvinnokliniken och hjälper kvinnorna att reda ut tankarna och känslorna i samband med en abort.

- De flesta har behov av att bolla med någon utomstående kring sin situation. Det vanligaste kan vara problem i relationen, ekonomiska problem, eller att man tycker att man är för ung eller för gammal. Det kan också vara arbete eller utbildning och att man tycker att man har saker kvar att göra innan man skaffar barn, säger Inger Toredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista