Anna Engman väljer att plugga i Örebro. Foto: Gabriel Stenström
KUMLA

Eleverna minskar på John Norlander

"Vill bort från Kumla"
1:55 min

Det går trögt för Kumla att locka elever till kommunens eget gymnasium. I år minskar antalet elever på John Norlander-gymnasiet i Kumla och nu sänks målsättningen för hur stort gymnasiet ska bli.

– Man vill ju liksom bort från Kumla, säger Anna Engman som är en av allt fler Kumlaungdomar som väljer ett gymnasium i Örebro istället.

– Bort hemifrån och ut i världen eller vad man ska kalla det..., fortsätter hon.

Det har nu gått tre år sedan Kumla kommun drog igång ett eget gymnasium, efter att ha brutit sig ur Sydnärkes Utbildningsförbund. Politikerna i Kumla ville ha större makt över sina ungdomars gymnasieutbildning, och satte som mål att locka 500 elever.

Men hittills har det bara blivit som mest runt 300 elever. Allt mindre årskullar är en förklaring. En annan är att skolorna i Örebro lockar allt fler. Nu är det fler Kumlaungdomar som reser dit för att gå på gymnasiet, än till Alléskolan i Hallsberg som länge var det vanligaste.

För Anna Engman är det inte bara själva utbildningen som lockar med Örebro.

– Om man har håltimme kan man ju gå på stan. Det är alltid positivt, säger Anna Engman.

Av hennes klasskamrater i nian är det bara en som ska gå på John Norlander. Av alla de som slutade nian i Kumla i våras är det bara ungefär var tionde som valt att gå på John Norlander i höst. Så i höst minskar för första gången antalet elever på skolan med ungefär 30.

På försommaren bestämde politikerna för att sänka målsättningen till 350 elever istället. John Norlander-gymnasiet försökte locka fler till hösten genom att bli bredare, med mer studieförberedande utbildningar. Den satsning skjuts nu på framtiden på grund av de svikande ansökningarna.

Anna Engman som själv ska läsa det naturvetenskapliga programmet för att hålla alla dörrar för framtiden, tror att John Norlander måste erbjuda fler utbildningar för att kunna locka fler. Men hon tror att det blir svårt ändå.

– Eftersom det är en ganska ny skola och det inte är så många som går där. Många vill ju kanske gå på en större skola. Därför kan det vara svårt i början.

FAKTA

Så här valde Kumlas nior i valet till nationella program på gymnasieskolor i höst:

John Norlander, Kumla: 39 stycken (13%)

Alléskolan, Hallsberg: 88 (30%)

Örebro (kommunala och friskolor): 182 (55%)

Källa: Rolf Östman, gymnasiechef Kumla kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".