Karin Lehman, jobbar i hemtjänsten i Örebro. Foto: Alexandra Edman/Sveriges Radio Örebro
Örebro

Datasystem stressar

1:41 min

Hemtjänstpersonal i Örebro kommun upplever mycket stress just nu på grund av ett datasystem. Datasystemet heter Tes och skulle underlätta planeringen men ställer bara till stress, tycker Karin Lehman som jobbar i hemtjänsten i Örebro.

- Jag känner en både yttre och inre stress av att inte räcka till. Det tar på oss allihop. Arbetsglädjen som förr fanns är ju numera så gott som bortblåst, säger Karin Lehman.

När personalen kommer hem till en person så loggar de in i systemet när de kommer och ut när de går. En nackdel med systemet är att personalen måste passa de tider som står på schemat. Är man inte hemma hos brukaren när det står på schemat så kan det göra att alla schemalagda tider blir fel. Den här minutanpassningen är väldigt stressande, anser Karin Lehman.

- Det känns inte bra. Utan "tes-lappen" skulle allting gå mycket lättare tycker jag, säger Karin Lehman.

När personalen kommer tillbaka till sitt kontor måste de manuellt gå in i en dator och rätta till de här felaktiga tiderna. Det beror inte bara på att den anställde blivit sen utan också på tekniska problem och det är tid som inte Karin Lehman har, särskilt inte nu när hon gått ner till halvtid.

- Det går inte ihop sig. Det blir idéellt arbete och det tror jag inte någon av våra politiker skulle vilja göra, säger Karin Lehman.

På förvaltningsnivå lägger man mycket tid och resurser för att få fram en bra handlingsplan och handledare jobbar med att utbilda personalen, säger Tommy Henningsson, förvaltningschef för vård och omsorg på Örebro kommun.

- Arbetet pågår både på gruppnivå och individnivå och gentemot leverantören när det gäller tekniken, säger Tommy Henningsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista