Vivalla vårdcentral. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio Örebro
Vivalla

Ingen vård utan pengar

2:09 min

Patienter utan pengar i plånboken nekas sjukvård på Vivalla vårdcentral. Endast patienter som är akut sjuka kan betala via faktura i efterhand. Det här fick 22-åriga Ali känna på i förra veckan, då hans läkartid drogs in när han inte kunde betala.

- Jag sa till dem om jag kunde betala den 25:e augusti men de sa att jag får inte ens träffa läkaren om jag inte kan betala kontant, säger Ali.

Han har opererat knäna tidigare och har nu fått smärtor i kroppen, främst i knäna, som gjort att han inte kunnat sova.

På alla vårdcentraler i länet, utom den i Vivalla, går det bra att betala både kontant, med kort eller betala i efterhand med faktura. Men Vivalla, som är en privat driven vårdcentral som gjort miljonvinster de senaste åren, där betalning direkt av patienten.

Verksamhetschefen på Vivalla vårdcentral Kurt Vetterskog, som inte vill medverka i en radiointervju, skriver i ett mail till Sveriges Radio att det bara är akutpatienter som kan betala i efterhand med faktura.

En övergångslösning

Olle Bingerud, direktör för uppdragsenheten på Landstinget, berättar att det gjorts en särskild övergångslösning mellan Landstinget och Vivalla Vårdbolag AB. Från den 1:a september 2012 kommer också patienter som besöker Vivalla vårdcentral att kunna betala med faktura.

Dessutom är Ali med smärtorna i knäna, som sagt, 22 år gammal och sjukvården ska vara gratis för alla patienter under 25 år i hela länet. Ett misstag har begåtts konstaterar Kurt Vetterskog på Vivalla vårdcentral. För självklart borde Ali fått kostnadsfri vård som alla under 25 år, skriver han till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista