ÖREBRO

Fick vänta 14 år på bullerplank

1:31 min

Efter 14 års väntan har de boende längs med järnvägen i bostadsområdet Hagaby i Örebro nu fått sitt bullerplank. Anneli Paulsson är boende i Hagaby och hon är nöjd att de slutligen kom upp ett bulleplank som gör det möjligt att vistas ute. 

– Nu förtiden kan vi prata i trädgården när godstågen åker förbi, och att det bli mindre smutsigt då tågen tar med sig mycket damm som sätter sig på utemöblerna, Säger Anneli Paulsson.

För två månader sen stod den klar, ett högt och långt bullerplank som är byggt för att skydda de boende i Hagaby från ljudet av alla förbipasserande tåg. Men det har tagit långt tid för de boende i Hagaby att få ett bullerplank.

Drygt 13 år efter att man hade konstaterat att ljudnivåerna var för höga så fick de boende slutligen ett löfte om ett bullerplank skulle stå färdig i augusti 2010. Men byggnationen försenades tack vare att marken som bullerplanket skulle stå på inte var tillräckligt planlagd.

Fredrik Liljesköld på trafikverket var projektledare för byggnationen av bullerplanket.

– Det har inte varit de markförhållanden som fanns i de tidigare utredningar som har gjorts, och vi har fått hitta nya tekniska lösningar. Vi har haft maximal otur helt enkelt.

Men nu står den klar, och enligt Fredrik Liljesköld så kommer de boende märka av en stor skillnad.

– De boende i området kommer märka av en tydlig skillnad i ljudnivåerna, och vi har fått positiva reaktioner från de boende i området.