Tandläkaren tappade kanyl i halsen på patient

Folktandvården i Örebro län har gjort en så kallad Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen efter att ha tappat en kanyl i halsen på en patient.

Det var i mars i år när en patient gick till en tandhygienist på en folktandvårdsklinik i länet som olyckan var framme. Tandhygienisten skulle lägga på en lösning av natriumflourid och klorhexidin, det vill säga vanlig fluor och en bakteriedödande gele, på patientens tänder med hjälp av en spruta. På sprutan satt en s k etskanyl, en halv centimeter lång nål som har en trubbig spets.
Under själva arbetet lossnade nålen från sprutan och gled ner i halsen på patienten. Trots flera försök att få upp nålen, dels genom att resa upp patienten i stolen, dels genom att be patienten hosta upp den, så hjälpte det inte.
Efter att patienten till slut druckit vatten sköljdes nålen ner i matstrupen. Han skjutsades då till sjukhus och blev röntgad men någon nål upptäcktes inte och patienten blev inte heller skadad.
Eftersom det anses vara en allvarlig händelse att en nål lossnar från en spruta har nu alltså folktandvården anmält sig själv enligt så kallad Lex Maria, till Socialstyrelsen.
På folktandvården har man efter det inträffade ändrat sina rutiner och använder inte längre spruta när den här typen av lösning ska läggas på. I stället penslas lösningen på. 
Beslutet från Socialstyrelsen blev också att Folktandvården ska ändra på rutinerna, precis som man nu har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".