Örebro kommun

Snart dags att fimpa

1:20 min

Mycket tyder på att Örebro kommun kommer införa rökfri arbetstid vid nyår, för samtliga 11 000 anställda. Kommunstyrelsen väntas ta beslut på onsdag.

– Förslaget säger att vi ska ha en rökfri arbetstid som gäller alla kommunens anställda från och med 2012, men vi har kommit överens med facket att det inte kommer bli några disciplinära åtgärder om man inte följer rökförbudet, säger socialdemokraten Lena Baastad, som är kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Hon menar att det här ska ses som en uppmuntran till de anställda, en hjälp till att sluta röka. Det är också bra för de som besöker en kommunal verksamhet att slippa känna lukten av rök, säger Lena Baastad.

Av Sveriges 290 kommuner är det en tredjedel som har rökfri arbetstid. Sedan 2007 har organisationen Sveriges kommuner och landsting uppmuntrat till ett sådant förbud, och nu är det alltså på gång i Örebro.

Frågan var senast i maj uppe i kommunstyrelsen, men då togs förslaget bort. Anledningen var att facket och arbetsgivarna inte var överens. Nu är förslaget omarbetat och har blivit mildare genom att rökning på arbetstid inte kommer ge några följder.

Förslaget är en del av det arbetsmiljö- och hälsoförebyggande arbete som kommunen driver. För dem som vill sluta röka finns det hjälp att få.

– Det kan handla om rökavvänjning och subventioner för nikotintuggummin till exempel. Men det där är en diskussion som återstår att föra, säger kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Lena Baastad.