Örebro kommun

Avklippta fingrar kan leda till åtal

Ansvariga på Örebro kommun, eller kommunen som helhet, riskerar nu att ställas inför rätta för olyckan i somras då en sommarjobbare skadades när han klöv ved. 16-åringen fick långfingret och två fingertoppar avskurna i maskinen.

16-åringen fick långfingret och två fingertoppar avskurna i maskinen, och Arbetsmiljöverket menar att arbetsgivaren brutit mot bestämmelserna genom att låta en minderårig jobba med en så farlig uppgift.

En begäran om åtalsprövning har lämnats in till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Det är oklart om det kommer bli en viss person som i så fall åtalas eller om det blir en företagsbot, säger Jan-Olof Andersson som är åklagare där.

Kan bli dagsböter eller företagsbot
Blir det en privatperson så är det troliga straffet dagsböter. Blir det företagsbot så kan det bli böter på mellan 400 000 och 600 000 kronor, gissar Jan-Olof Andersson.

Men än så länge har det alltså bara lämnats in en begäran om åtalsprövning, så det är inte klart om det blir åtal eller inte.

Mikael Ljungstedt var enhetschef på den aktuella avdelningen i Örebro kommun när olyckan inträffade.

Enhetschefen medger misstag
Han säger att de nu har köpt in en ny vedklyv med tvåhandsgrepp, för att förhindra en ny olycka. Han medger att de missade när det gäller åldern på pojken, som var för ung för att använda vedklyven han skadade sig på.