Örebro

Kaj väntade förgäves på polisen

1:26 min

När resurserna inte räcker till måste polisen prioritera bort pågånde brott. En av dem som inte fick någon hjälp när han ringde larmnumret var Kaj Eriksson i Örebro.

– Jag var på parkeringen vid Haga centrum när det kom fram en kraftigt berusad man som ville låna 20 kronor till bensin.

Kaj sa till mannen att han inte ska köra bil, eftersom han inte är nykter, men mannen satte sig i sin bil och körde iväg. Han var nära att krocka med en annan bil men tog sig ut från parkeringen och körde fort därifrån.

Kaj Eriksson väntade på att polisen skulle svara, och körde samtidigt efter mannen för att se vart han tog vägen. Men han tappade bort honom, och polisen hade fortfarande inte svarat på 20-25 signaler.

Chefen för länsordningspolisen Per Lundbäck säger att vi vid vissa tillfällen måste acceptera att det ibland kan bli så att ingen svarar i telefonen.

– Vi dimensionerar våra resurser och vår bemanning utifrån ett tänkt normalläge, och sedan kommer det en topp. Den toppen kanske varar i tre, fyra minuter när det bara dånar in 112-samtal. Och då kan det tyvärr bli såhär, säger han.

Han säger också att de kommer att följa upp det här ärendet, för att se vad det var som gjorde att de inte kunde svara när Kaj Eriksson ringde.