Örebro

"Det är som våldtäkt på själen"

1:47 min

Många Örebroare fick hembesök av inbrottstjuvar i sommar. Statistiken visar att antalet inbrott i hemmen ökade med 20 procent från förra året.

En av dem som drabbades var Ayescha Özturk.

– Det är som en våldtäkt på själen, när man till och med går enda in i garderoben och river ut trosor, och privata saker. Det känns väldigt jobbigt. De var till och med kvar i lägenheten när vi kom, vi hörde att de hoppade ut genom fönstret, säger Ayescha Özturk.

Mitt på midsommardagen bestämmer sig Ayescha Özturk att tillsammans med sin man åka och handla. När de kommer hem ett par timmar senare grips de genast av chock och panik, för då ser de att inbrottstjuvar har vänt upp och ned på deras hem säger hon.

Men de är inte de enda som har haft ovälkomna gäster, för polisens statistik visar att 106 Örebroare har haft inbrott hemma under sommaren och det är en ökning med 20 procent från samma period förra året. Polisen var helt enkelt tvungen att lägga mer tid på den typen av brottslighet berättar Gösta Svensson chef för polisens kriminalunderrättelserotel i Örebro län.

– Vi har fokuserat på en del kända individer som vi misstänker begår den typen av inbrott. Vi har också naturligtvis jobbat med utredningarna och försökt få fram misstankar i efterhand via vittnen. Dessutom har den yttre personalen skärpt sin uppmärksamhet, och har då vi några tillfällen lyckosamt gripit folk, säger Gösta Svensson.

Totalt har polisen nu 20 misstänkta. 90 procent av de är män och flera greps i samband med inbrottet eller i närheten av brottsplatsen.