Sa upp sig för att bli pensionär

1:29 min

Den ex-politiker i länet som får mest i det som kallas visstidspension hade ett jobb att gå tillbaka till när hon lämnade kommunalrådsposten. Men socialdemokraten Annika Eriksson i Kumla valde att säga upp sig, och få ut sin visstidspension istället.

55 år gammal sa Annika Eriksson att säga upp sig från jobbet som förskolärare i Kumla när hon skulle sluta som kommunalråd efter valet i höstas. Efter 16 år som heltidspolitiker har hon rätt till det som kallas visstidspension istället.

Första halvåret i år gav den henne strax över 35 000 i månaden. Det är alltså den högsta visstidspensionen i länet just nu.

Kostnaden ökar

En sammanställning som Sveriges Radio har gjort visar att kostnaden för sådana här visstidspensioner väntas bli drygt en miljon högre i år än året innan här i länet. Under första halvåret i år fick 26 visstidspensionärer i länet ut 2,9 miljoner tillsammans.

Om deras övriga inkomster ökar i höst sjunker deras visstidspensioner, men om utbetalningarna av visstidspensioner blir lika stora under hösten som de var under våren, kommer skattebetalarnas kostnad i år öka från 4,6 till 5,8 miljoner. Visstidspensionärerna har i och för sig inte blivit fler, men flera av de nya har högre pensioner än de som av någon anledning fallit ifrån.

Inte aktuellt

Att gå tillbaka till jobbet som förskolärare var inte aktuellt för Annica Eriksson.

- Det är så länge sedan jag jobbade. Då är frågan om kommunen ska kosta på mig all den fortbildning jag skulle behöva. Det tycker jag är övermaga vid min ålder, säger Annica Eriksson.

Men helt har Annica Eriksson inte lämnat Kumlapolitiken. Som vice ordförande i socialnämnden, vice ordförande kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen är hon fortfarande arvoderad politiker på deltid. Det gör att hon sammanlagt får lika mycket pengar nu från Kumla kommun som när hon var kommunalråd, fast hon alltså har betydligt mindre ansvar.

Fler får 35 000

Men Annika Eriksson är inte ensam om att få runt 35 000 i månaden i visstidspension. Ungefär lika mycket får moderaten Inger Högström Westerling som slutade som kommunalråd i Örebro efter valet. Hon vill inte bli intervjuad om sin pension, men säger som en kommentar att hon följer det regelverk som finns.

Nästan 35 000 kronor i månaden får också centerpartisten Lars Berge Kleber som lämnade posten som landstingsråd 2008. Han ägnar sig nu numera åt styrelseuppdrag i olika föreningar istället och säger att han tycker villkoren för politikernas visstidspension är generösa.

- Jag beklagar mig inte över villkoren. De har gett mig möjlighet att med full kraft ägna mig åt handikapprörelsen och folkbildningen i Sverige. Där tror jag att jag gör stor nytta, säger Lars Berge Kleber.

Ovanlig höst

62-åriga Christina Johansson var socialdemokratiskt kommunalråd i Hallsberg i 12 år innan hon lämnade över till yngre krafter i partiet i höstas. Hon har en ovanlig höst i år:

- Det har blivit mycket hallonsylt och hallonmarmelad och krusbärskrämer, berättar Christina Johansson.

Brukade du hinna med att sylta och safta när du var kommunalråd?

- Aldrig.

Christina Johansson som fått 27 560 i månaden, har inte sökt några nya jobb trots att hon är utbildad lärare. Hon tycker att det skulle vara konstigt om hon blev kollega med de lärare som hon bestämde över som kommunalråd. Dessutom tror hon att hon skulle uppfattas som ganska inkompetent eftersom hon varit borta från lärarrollen i 12 år.

Istället lägger hon mycket av sin tid på föreningsuppdrag som att vara ordförande för länets s-kvinnor, och så på trädgården alltså. Hon tycker det är rimligt att hon har bättre villkor än många andra 62-åringar:

- Ska vi få människor att ställa upp att jobba som politiker som ändå är ett ganska utsatt uppdrag så måste man göra så människor vill och vågar ta det. Då tror jag att man måste särskilja det. Det går inte att jämföra med andra yrkesgrupper, säger Christina Johansson.