Örebro

Forskare mötte skolelever

1:30 min

Stortorget i Örebro fylldes idag av forskare som svarade på skolelevers frågor. Temat för årets Forskarfredag var hälsa och forskare från folkhälsovetenskap, medicin, robotik och psykologi höll korta föreläsningar om bland annat sömn och rökning.

Rökning och hur svårt det kan vara att sluta röka hade ungdomarna en hel del frågor om, säger Jesper Hellberg, hälsoutvecklare på tobakspreventiva enheten vid Universitetssjukhuset i Örebro:

– Ja det är väldigt många frågor. Det är olika frågor och det är mycket nyheter för många om beroendet, nikotinet och hur farligt det är. Många känner inte till KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Många blir rädda för sina föräldrar och för sin egen skull, säger Jesper Hellberg.

Årets tema för Forskarfredag som är ett årligt återkommande evenemang som hålls i hela Europa på samma dag var hälsa och Hasima Berisa som går i klass 9 på Vivallaskolan tyckte det var intressant att lyssna till flera av föreläsningarna och då särskilt den om robotar och den lilla hund roboten:

– Det här med robotarna det får mig att tänka vad vill jag bli!

Vad vill du bli, du ska snart välja när det gäller gymnasiet?

– Ja de har ju coola jobb, jag vill också, säger Hasima Berisa.