LEKEBERG

Länsstyrelsen beslutar om vindkraftspark

1:51 min

Även om Lekbergs kommun säger ja till 20 vindkraftsverk norr om Mullhyttan, så är det en öppen fråga om det blir någon anläggning, för det är Länsstyrelsen som då har makten.

Peter Ekelund, miljöhandläggare på Länsstyrelsen har många aspekter att ta hänsyn till.

– Buller, skugga, landskapsbild, natur- och kulturskydd är några.

Känslorna har svallat mycket den senaste veckan sen det blir känt att den styrande alliansen är positiv till en etablering av vindkraftverk vid Kronoberget i södra Kilsbergen. Så här motiverade Henrik Hult, kommunstyrelsens ordförande i Lekeberg i torsdags varför han är för vindkraftparken;

– Det är den energiomställning som alla partier i Sveriges riksdag är överens om att alla måste hjälpas åt att åstadkomma.

De 20 vindkraftverken är beräknade att ge el till 20 000 hushåll, Länstyrelsen har också påtryckningar uppifrån om just förnyelsebar energi och vindkraft, berättar Peter Ekelund.

– Det är ju ett nationellt mål att få fram förnyelsebar enegi och det här området är ju också ett riksintresse för vindbruk.

Kommunen har rätt att säga nej, men om Lekebergs kommun får en politisk majoritet för etableringen så måste Länsstyrelsen, när det gäller så många och så stora som 185 meter höga verk göra en miljöprövning.

Och det är ingen lätt uppgift. Hur påverkar det kringboende? Är skogen vi pratar om bruks-skog eller bör man ta hänsyn till friluftsliv och naturvård? Runt de eventuella vindsnurrorna finns flera områden som är skyddade i olika grad, men det är inte helt självklart att det har betydlese, menar Peter Ekelund på Länsstyrelsen.

– För att nått är riksintresse så är det ju liksom inte automatiskt ett skydd långt ifrån utan man får titta på vad det är för värden som ett riksintresse eller naturreservat ska skydda. I vissa fall går det kanske att kombinera med vindkraft och i andra inte, berättar Peter Ekelund på Länsstyrelsen.

Fram till slutet av månaden tar Länsstyrelsen in synpunkter och åsikter, ett svar, om det blir aktuellt - kan vara klart på senvintern.