Dömd för hot mot HC Örebro

Den man som skickade hotbrev till hockeyklubben HC Örebro förra vintern, har nu dömts till sluten psykiatrisk vård. Mannen var själv engagerad i klubben och är idag mycket ångerfull.

Det var i januari 2003 som den allsvenska hockeyklubben HC Örebro fick ta emot flera hot, bland annat så var hemmaarenan i Örebro bombhotad inför en match mot Nybro, och vid nästa bortamatch mot Arboga kom uppgifter om att det skulle finnas sprängmedel i den arenan vid matchen.

Hoten togs på allvar och klubben övervägde att stänga hemmaarenan för publik för att de inte kände att de kunde garantera säkerheten. Två tränare och ytterligare en som var engagerad i klubben fick ta emot dödshot via e-post.

Ännu en man i klubben hotades, men det visade sig senare att den personen i själva verket var samma person som låg bakom alla hot. Han hotade alltså sig själv för att inte bli misstänkt.

Den som låg bakom hoten är en Örebroare i trettioårsåldern, som när han avslöjades inte kunde ge nån förklaring till varför han hotat den egna klubben. Han skriver i sitt e-postmeddelande till tränarna, ytterligare en engagerad i klubben och sig själv, att de ska dödas eller bli förlamade om inte HC Örebro lånar ut en viss spelare till en annan klubb.

I dag är han mycket ångerfull säger åklagare Karl-Erik Antonsson som åtalade mannen. Örebro tingsrätt har nu dömt mannen till sluten psykiatrisk vård. Han ska också betala skadestånd till de tränare han hotade. HC Örebro ska få 85 000 kronor och de två andra klubbar som blev inblandade i och med bombhoten ska också få skadestånd.

Sammanlagt döms mannen att betala över 120 000 kronor i skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".