Kumlaanstalten får störsändare

Nu är det fritt fram att installera störsändare för mobiltelefoner på flera kriminalvårdsanstalter i Sverige. På Kumlaanstalten har man inte haft så mycket problem med insmugglade mobiltelefoner, men Kenneth Gustavsson som är ställföreträdande chef tycker ändå att beslutet är positivt.

Det är post och telestyrelsen som nu har beslutat att en rad anstalter ska få installera störsändare för mobiltelefoner. Men projektet är inte helt problemfritt.

Störningsutrustningen kan komma att påverka mobiltelefontrafiken även utanför anstalterna, i närliggande områden. Om det visar sig att de kringboende störs så kan beslutet komma att omprövas.

Men mobilstörningen påverkar också arbetet inne på anstalterna påpekar Kenneth Gustavsson. Både de anställdas interna kommunikation och besökande polisers och advokaters mobiler störs ut, vilket kan skapa problem.

Först ut med störsändare blir Hallanstalten, i Kumla installeras störsändare först senare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".