Tiveden och delar av Kilsbergen är bästa platserna att placera ut vuxen varg, enligt Viltförvaltningsdelegationen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Örebro län

Här kan det bli utsättning av varg

Om en vuxen varg skulle släppas ut i Örebro län, så skulle Tiveden eller nordöstra Kilsbergen kunna vara lämpliga områden. Det tycker Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation, som fått i uppdrag av regeringen att hitta lämpliga platser.

Men delegationen var inte överens. Fem ledamöter sa nej, bland annat jägarnas representant.

För att vara förberedd om det blir aktuellt att sätta ut vuxna vargar, så har regeringen gett Länsstyrelsen i Örebro län i uppdrag att plocka ut två områden som kan fungera.

– Det betyder inte att vi förespråkar att ta emot nya, vuxna vargar, säger landshövding Rose-Marie Frebran, som är ordförande i Viltförvaltningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Örebro län.

Hon tycker det är viktigt med både mer tid och resurser, så att det kan bli en ordentlig dialog med berörda. Det kan också bli fråga om kompensation till de som kan förlora på att det sätts ut varg i markerna.

När områdena skulle väljas ut hade Viltförvaltningsdelegationen nio kriterier att ta hänsyn till. Det handlade bland annat om närheten till befintliga revir, låg täthet av betande tamdjur och minst en mil från flerfiliga vägar eller järnvägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".