Lekeberg

Kritik mot dagbarnvårdarnas gård

1:51 min

Flera föräldrar är upprörda över säkerheten på den gård som barnen hos dagbarnvårdarna i Fjugesta får leka på en dag i veckan.

De barn i Fjugesta som är hos dagbarnvårdare har ingen bra gård att leka på när dagbarnvårdarna utgår från sin samlingslokal. Det tycker flera av barnens föräldrar.

Karin Björndahl tycker inte att gården med bland annat en stentrappa och en stenmur är någon säker plats för hennes dotter.

– Stenarna är lösa här, visar Karin Björndahl.

Slår barnen sig?

– Ja, barn leker, klättar, utforskar. De slår sig, konstaterar Karin Björndahl.

En liten klätterställning för de allra minsta och en sandlåda som föräldrarna själva varit med och gjort i ordning, är det enda i trädgården som visar att ungefär ett 20-tal barn är här en dag i veckan.

Karin Björndahl säger att föräldrarna klagat många gånger på gården, och kommunens förskolechef Lena Canneryd säger att säkerheten har varit dålig, men att det är ordnat nu.

– Jag anser att den är säker. Sedan är den lite tråkig, det håller jag med om, säger Lena Canneryd.

– De är där en dag i veckan och hemma har dagbarnvårdarna det på ett annat sätt, fortsätter Lena Canneryd.

Så på fredagarna kan det få se ut så här?

– Det är klart jag skulle önska en bättre miljö. Och har önskat en bättre miljö!

Lena Canneryd säger att hon tryckt på hos fastighetsägaren, kommunala Lebo, för att det ska bli mer lekutrustning på gården, men att inget har hänt.

Men Karin Björndahl har fler säkerhetsbrister att visa oss. Ut mot gatan som går förbi samlingslokalen är det en glipa på uppskattningsvis ett par decimeter mellan staketet och marken.

Är du rädd att barnen ska krypa under?

– Ja, det är jag. Hon tycker om att utforska. Det gör barn, det är naturligt, säger Karin Björndahl.

Lena Canneryd säger att hon inte kände till den glipan:

– Det har jag inte hört talas om. Är det så ska vi självklart se till att staketet kommer ner i marken, lovar Lena Canneryd.