Just nu

Karlskoga

Ändrade rutiner efter skadegörelse

1:45 min

Förskolan Rödluvan i Karlskoga har fått fönster krossade flera dagar i rad, och nu har personalen fått anpassa sig efter vandalerna. Det handlar om både ändrade arbetstider och merarbete, berättar förskolechef Lotta Jern.

– För att möta upp oron som både barn och föräldrar och personal känner, så har vi försökt att organisera oss för att barnen ska vara säkra och för att personalens arbetsmiljö ska fungera. Vi har bland annat tagit in två personal som öppnar tillsammans på morgonen, normalt är man en person som öppnar.

Tanken är att den ena personen nu kan ta hand om det som blivit förstört under natten, medan den andra kan ta hand om barnen.

Tre dagar i rad den här veckan har personalen på Rödluvans förskola i Karlskoga fått en otrevlig överraskning på morgonen. Krossade fönsterrutor, dag efter dag.

Problemet med skadegörelse finns också på en annan förskola i Karlskoga, berättar förskolechef Lotta Jern.

Enligt Stig Tored på Karlskogapolisen så händer det varje vecka att en skola eller förskola vandaliseras. De har inga misstänkta för glaskrossningen på Rödluvans förskola, och har heller inte säkrat några spår.

De poliser som är i yttre tjänst har till uppgift att åka runt och se till byggnaderna, när de har tid, men nån annan spaning har man inte satt in, berättar Stig Tored.

Förskolechef Lotta Jern tycker inte det känns bra med skadegörelsen på Rödluvan.

– Nej, det är ju jätteolustigt, och det är olustigt för den personalen som kommer på morgonen och öppnar och inte vet vad den möts av. Men då är det ju skönt att vi kan ändra om och vara två stycken också. Och vi har flyttat undan leksaker och soffor från fönstren, så att det inte ska hamna glas i ifall fönstren krossas på natten.

Så ni har fått merarbete på grund av det här?

– Ja, det blir det ju. Samtidigt så får man ju fokusera på det när man hamnar i sådana här perioder, att försöka lösa det så att det ska bli så bra som möjligt, säger förskolechef Lotta Jern i Karlskoga.