Örebro län

Slutar köra på biogas

1:24 min

2007 års biogasföretag i Örebro kommun ger nu upp drivmedlet. Lillåns Bleck och Plåt tröttnade på biogasbristen på mackarna, driftstörningarna och de alltför få ställena att tanka på i kommunen. Efter fem år byter de nu till diesel.

-- Det känns fruktansvärt tråkigt, som att ta ett steg tillbaka i utvecklingen, säger företagets vd Stefan Öberg. För fem år sen när vi bestämde oss för att satsa på biogas kändes det jättebra och som att bilbranchen var på väg åt det hållet. Just nu står man och väntar på vad som ska komma, men det känns inte som om fordonsgas är framtidens drivmedel, säger han.

Fler besvikna över bristen på biogas
Det är inte bara Lillåns Bleck och Plåt som varit besvikna på hur biogasen hanterats. P4 Örebro har tidigare kunnat berätta om bristen på biogas på bensinmackarna i länet och då handlade det om att leverantören Svensk Biogas inte klarade av den ökade efterfrågan på gasen. I juni i år tog industriföretaget AGA över biogasleveranserna på de två mackarna i Örebro och enligt företagets fordonsgasansvarige Roger Andersson har driften blivit betydligt bättre sen dess.

--Kapaciteten kommer att vara ungefär femtio procent högre än vad den varit, det bör ju räcka ett tag och sen planerar vi att bygga en mack till i Örebro, säger Roger Andersson.

Hur ska man veta att det kommer bli bättre nu?

- Ja, ett alternativ är ju att vänta och se tills vi byggt om, för då ser du att det verkligen finns, annars finns bara mitt ord just nu.

Therese Selén

therese.selen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista