Örebro

Utrikesfödda utnyttjas av billiga biltvättar

1:45 min

På senare tid har många billiga biltvättar dykt upp i Örebro. Men bakom det låga priset döljer sig ofta oseriösa företag som utnyttjar de som jobbar där. 

I bullriga, skitiga och kalla garage på olika industriområden i Örebro handtvättar unga, utrikesfödda män bilar för en hundralapp eller mindre. Men de har inga avtalsenliga löner, ägarna betalar inte arbetsgivaravgifter som de ska, och man får inte kvitto om man inte ber om det, vilket lagen kräver. Det visar en granskning som P4 Örebro gjort i samarbete med P1 programmet Kaliber.

Två män i 20 års åldern, på två olika företag, berättar att de inte har någon lön alls. På en annan biltvätt förnekar ägaren att han har anställda, trots att jag vid tre olika tillfällen sett flera män tvätta bilar i hans garage, bland annat min egen, och trots att jag möter dem när jag kommer dit för att träffa ägaren. När jag berättar att jag kommer från Sveriges Radio, tränger de sig förbi mig och rusar ut så snabbt att en av de ramlar.

Men enligt ägaren är de bara kompisar till bilmekanikern intill.

--Jag jobbar själv här. De som är här, är kompisar till de där borta, säger han och pekar bort mot bilverkstaden.

När jag berättar att jag varit där tidigare och sett männen tvätta bilar, säger han att de kanske hjälpte till tillfälligt, men att de inte jobbar åt honom. Han har inga anställda, försäkrar han.

Att hans firma skulle tvätta bilar för en hundralapp, vilket var det jag betalade när jag var där och tvättade min bil, förnekar han bestämt. Det skulle aldrig gå ihop ekonomiskt, säger han.

--De som tvättar för hundra kronor, jag vet inte hur de klarar sig. Jag fattar inte, det går ju inte, säger han.

Och just det låga priset är enligt Skatteverket bevis på att biltvättarna är en ny problembransch.

– Alla som bedriver den här typen av verksamhet är givetvis inte oseriösa, men vi har sett att runt om i landet så är det mycket verksamhet som vi bedömer som oseriös, säger Conny Svensson som är nationell samordnare för kontanthandel på Skatteverket.

– De som jobbar på de här biltvättarna jobbar under sådana förhållanden så att det är att likna vid ren människohandel. Man utnyttjar helt enkelt folk, avslutar Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandel på Skatteverket.