Facket tittar närmare på biltvättarna

1:45 min

Transportarbetareförbundet i Örebro kommer inom kort att rikta sin uppsökande verksamhet mot billiga biltvättföretag i stan. Detta som en direkt följd av att P4 Örebro granskat branschen i samarbete med P1 programmet Kaliber.

Granskningen visar att flera företag i Örebro är oseriösa och utnyttjar sin personal.

– I många fall så är det ett rent slavkontrakt, säger Patrick Kihlberg, ombudsman på Transport i Örebro. Man vet inte sina rättigheter och blir därmed utnyttjad.

– Det saknas kollektivavtal, fortsätter han, man betalar inte marknadsmässiga eller avtalsenliga löner och de som jobbar där har inga arbetskläder och det är mycket kemikalier och gifter.

Listan på missförhållanden kan enligt Patrick Kihlberg på Transport göras lång, efter att jag bett honom följa med ut till några av de biltvättar jag granskat i Örebro. Nu har hans fackförbund bestämt sig för att göra ett "riktat uppsök" på biltvättarna, men också skyddsronder för att kontrollera arbetsmiljön, som enligt Patrick är mycket dålig. Personalen vi träffar klagar också på både hud- och luftrörsproblem.

– Jag kan säga att det här är en sådan bransch där man verkligen måste lägga ner insatser på arbetsmiljön, säger han, för kemikalierna är bevisligen farliga.

Patrick Kihlberg berättar om de företag som han betraktar som seriösa i branschen, och vilka åtgärder de vidtar för att arbetsmiljön ska vara så säker som möjligt för dem som jobbar där.

– De har både masker och handskar på när de tvättar och rekondar bilar, förklarar han. Men man har också ventilerade rum och slutna kärl till de giftiga ämnen man använder.

– Sedan kommer man ut här och ser raka motsatsen. Det är bekymmersamt att se en person som jobbat i tre månader och redan säger att det kliar i händerna och att han har ont i halsen. Det är klart att det är farligt, och det borde inte få förekomma över huvudtaget, säger Patrick Kihlberg.

Men Patrick menar att Transportarbetareförbundet inte ensam kan sanera biltvättbranschen, utan man behöver hjälp från fler myndigheter. Han nämner Skatteverket och Arbetsförmedlingen, som betalar ut bidrag till vissa av de här företagen. Men allmänheten kan också göra sitt, menar han.

– Som medborgare i samhället ska man väl fundera på om man ska åka och tvätta bilen på såna här ställen överhuvudtaget, säger Patrick Kihlberg. Det är väl det första jag vill uppmana folk, att inte åka och utnyttja de här människorna.

– För inom Transports område, är de billiga biltvättarna de absoluta sämsta arbetsplatserna vi har just nu, avslutar Patrick Kihlberg, ombudsman på Transports avdelning 9 i Örebro.