Familjen de Kort. Foto: Therese Selén/Sveriges Radio Örebro.

Få holländare har flyttat till Laxå

"Flera är på gång att flytta"
1:51 min

En enda holländsk familj har flyttat till Laxå kommun, av de 70-talet holländare som anmälde sitt intresse i våras. Familjen De kort gjorde flytten för nästan ett år sedan. För dem var det en stor omställning att byta land.

– Först var det ganska svårt. Jag kunde inte prata svenska och förstod inte vad folk sade, men nu är det bättre. Många i Holland säger att det verkar bra att bo i Sverige, men att det är svårt att flytta, säger 12-åriga Heiko de Kort.

– Vi var tvungna att ha personnummer, gå till migrationsverket, skatteverket, försäkringskassan... vi hade fullt upp hela vintern! Men vi hade funderat mycket och det var inte ett impulsivt steg att flytta, säger mamma Marlies de Kort.

– Du kan tänka mycket kring att emigrera, men det är inte så många som verkligen gör det. Projektet är bra om du redan vet att du vill flytta hit, men du måste fatta beslutet själv först.

Laxå kommun har tappat invånare sen 70-talet och satsar i år runt 180 000 kronor för att locka Holländare till kommunen. Bland annat genom att medverka på en mässa för Sverigesugna Holländare i våras.

En av anledningarna till det hittills magra resultatet är att det är svårt att få sitt gamla hus sålt i hemlandet som har svag ekonomi.

– En familj flyttar säkert hit i november, en fembarnsfamilj vill komma i mars och en annan i maj, så det kan ändras snabbt. Runt tio personer skulle kunna vara här i Laxå redan. Men det är svårt nu att sälja sitt hus i Holland, men de törs inte ta det stora steget än. Jag tror man måste se det på lite längre sikt och om fem år kommer nog fler bo här, säger Marian van Ham som leder Hollandsprojektet i kommunen.

Reporter Therese Selén

therese.selen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".