Sverker Gawell är chef för konserthuset i Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.

Nytt kulturhus planeras i Örebro

"Viktigt med kultur"
1:47 min

Planerna på ett nytt kulturhus eller bibliotek börjar ta form i Örebro. Den politiska ledningen ser gärna att det blir en märkesbyggnad när Örebro fyller 750 år. Vi har frågat några örebroare om det behövs ett nytt kulturhus.

– Jag tror att invånarna är intresserade av det och att det skulle locka mer människor till Örebro, säger en man.

En kvinna undrar vad det ska vara nödvändigt för, och en man fyller på med att det räcker med Conventum.

– Vi behöver ha lite kultur i stan, säger en kvinna.

Det har länge varit på tal att skapa ett nytt kultur-eller konserthus i Örebro. Placeringen diskuteras, men i närheten av det befintliga konserthuset är det som politikerna pratar mest om. Sverker Gawell, konserhuschefen, tycker att Örebro behöver höja ambitionsnivå på kulturens område.

– Det är klart att landets bästa idrottsstad också måste vara i topp på kultursidan, eftersom insidan behöver gymnastiseras likaväl som insidan, säger han.

I nuläget finns ett nytt kultur- eller konserthus med i planeringen för den så kallade pulsådern mellan Svampen och Gustavsvik. Björn Sundin, socialdemokrat och ansvarigt kommunalråd, vill dock inte sätta ribban allt för högt.

– Jag sätter nog bibliotek först på listan. Det är den bredaste ingången för de allra flesta. Om det går att kombinera med nya konsertsalar så har jag inget emot det.

Örebros 750-årsjubileum närmar sig och Björn Sundin skulle gärna se att ett nytt bibilotek blev en märkesbyggnad för år 2015.

– Dels är det en av de vackraste tomterna vi har kvar i stan, och dels är det en av de viktigaste byggnader vi kan skapa. Ett bibliotek och en kulturell mötesplats är ju otroligt viktigt, säger socialdemokraten Björn Sundin i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".