Susanne Hagman med Felix och Maria. Foto: Therese Selén/Sveriges Radio Örebro.
Nora

Oro för tuffa sparkrav inom skolan

"Vi är oroliga"
1:23 min

Nora kommun står inför tuffa sparkrav och en stramare budget kan slå hårt mot skolorna. Många föräldrar och lärare i kommunen är oroliga för att personalen kommer att minska.

– Jag är orolig för att min dotter som har aspergers syndrom inte ska få de resurser hon behöver, och att personalen på dagis och fritids inte ska hinna med. I våran familj är det väldigt stor oro just nu, säger Susanne Hagman.

Totalt 15 miljoner kronor behöver Nora kommun spara nästa år, varav då 8,6 miljoner på skolor och barnomsorg.

Enligt Cickie Landahl på Lärarförbundet i kommunen kan förslaget få allvarliga konsekvenser för barn och unga i kommunen.

– Vi är oroliga. De lagstadgade verksamheterna måste skyddas och fungera och eleverna måste få trygghet och nå målen. Det kommer att minskas på personal hur man än vänder och vrider på det och det kan bli väldigt mycket, säger hon.

Anna Magnusson är kristdemokrat och ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nora. Hon ska vara med och fatta beslutet i nämnden om var nedskärningarna ska ske. Det slutgiltiga beslutet om hur Nora kommun ska spara pengar tas i kommunfullmäktige den 14 december.

- Det är klart att jag har fått hintar om att det kommer att slå hårt, men vi måste få se helheten först.

Men det kan bli minskningar i personalen?

Ja, det kan det.

Reporter Therese Selén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".