Högskoleprovet lockade många. Foto: Tobias Röstlund Scanpix.
Örebro län

Ingen extra hjälp om man har svårt med matte

"Bara synskadade och dyslektiker får hjälp"
0:52 min

I Örebro län skrev 900 högskoleprovet i lördags. Provet var nytt. Mer matematik på bekostnad av läsförståelse och ord. För de som har svårt med matten kan provet ha varit svårt, säger Maria Stenefjord och ansvarig för högskoleprovet vid Örebro universitet.

För de som har svårt med matten så kan provet ha varit svårt säger Maria Stenefjord som säger att hon efter provet får veta hur de som skrev upplevde det:

– Det ser väldigt annorlunda ut sedan tidigare. Det innehåller mer matematik nu än tidigare. Lite mindre läsförståelse och lite mindre ord, så det är mer fokus på matematiken kan man säga, säger Maria Stenejord antagningshandläggare vid Örebro universitet.

Men för de som har problem med matematik och som har diagnosen dyskalkyli som är matematikens motsvarighet till dyslexi så finns ingen hjälp att få.

En dyskalkyliker kan ha problem med exempelvis att uppfatta hur stort ett tal är eller göra enkla beräkningar.

Men en utredning ska nu se över det säger Maria Stenefjord och det är Högskoleverket som har ansvar för att fler ska kunna få det stöd som krävs för att genomföra provet.

- Det är en utredning på gång om det ska kunna komma till fler grupper med funktionshinder och få anpassad hjälp men idag är det bara de dyslektiker och synskadade som får hjälp.

Anpassat prov för den som har dyslexi eller är svagt eller gravt synskadad, ges idag bara i Örebro. I lördags så hade sex personer anmält sig till det.

Högskoleprovet genomförs två gånger per år och arrangeras av universiteten och högskolorna runt om i landet på uppdrag av Högskoleverket.

Örebro universitet anordnar högskoleprovet i Hallsberg, Hällefors, Karlskoga, Lindesberg och Örebro.

Reporter Inga Korsbäck

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".