1 av 2
Sivert Juneholm i Lindesberg, som tidigare varit lärare i skogsfrågor på naturbruksgymnasiet Kvinnersta utanför Örebro. Foto: Gabriel Stenström Sveriges Radio Örebro
2 av 2
Klicka för grafik: Skogsgödsling

Mer gödning i skogarna

"Förstör den naturliga livsprocessen"
1:40 min

De svenska skogarna gödslas allt mer. En av de naturvänner som oroas av det här är Sivert Juneholm i Lindesberg.

Vi klafsar på leriga stigar ut till ett tyst tallskogsområde vid Garpbäcken utanför Lindesberg. Sivert Juneholm har jobbat länge med att utbilda ungdomar i skogsfrågor på ett naturbruksgymnasium och här bland trattkantarellerna berättar han hur gödning skulle påverka en sådan här skog:

- För det första slår man ut den lavan och mossan som finns. Blåbärsriset tar stryk och mycket av svampfloran och insektsfloran påverkas, säger Sivert Juneholm.

Skogsgödning har länge varit en stridsfråga. I början av 90-talet bidrog miljödebatten till att en del skogsbolag helt slutade sprida gödning i sina skogar.

Men nu har alltså pendeln svängt igen i Sverige, och här i länet. Här var det nästan ingen skog alls som fick gödning vid milleniets början. Nu är det flera hundra hektar om året.

Trots att gödningen ökar risken för övergödning i sjöar och hav, och att till exempel blåbärsriset minskar med åtminstone en tredjedel, så tycker regeringen att det är ett lämpligt sätt att få skogen att växa fortare.

Men Sivert Juneholm tycker att utvecklingen går åt fel håll:

- De flesta människor anser väl att konstgödning av marken är av ondo. Att sprida kemikalier på antingen jordbruksmark eller skogsmark förstör de naturliga processerna, säger Sivert Juneholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".