Lennart Johansson har inte kommit till tingsrättsförhandling. Foto: Veronique Slottberg/Sveriges Radio Örebro.
Örebro län

Johansson struntar i rättegång

"Polisen knackar på"
1:36 min

Det har nästan gått ett och ett halvt år sen den före detta ordförande för Sverigedemokraterna i Örebro län Lennart Johansson åtalades för hets mot folkgrupp. Men än har ingen rättegång hållits.

För tre veckor sedan skulle polisen hämta honom från hans hem, men han var inte på plats.

Terese Johansson som är rådman på Örebro tingsrätt, förklara vilka åtgärder tingsrätten tar när personer inte kommer till huvudförhandlingar

– Det första man måste göra är att kontrollera noga om personen i fråga har tagit del av kallelsen. Och har vi bevis på att personen mottagit en kallelse, då kan vi vidta åtgärder så som vite, eller be polisen hämta personen med till förhandlingen.

Efter att Sveriges radio Örebro uppmärksammade att den dåvarande ordförande för Sverigedemokraterna i Örebro län Lennart Johannsson, hade via sin blogg skrivit nedlåtande om Somalier, så anmäldes han februari 2010 för hets mot folkgrupp.

Åtal väcktes den sjunde juli 2010 och förutom det så har han även åtalas för ytterligare tre brott. Misshandel, ofredande och hastighetsöverträdelse.

Men än så länge så har ingen huvudförhandling hållits, trots fyra kallelser. Vid två tillfällen har tingsrätten inte kunnat nå Lennart Johansson, trots att tingsrätten skickade polisen för att hämta honom.

Vid två andra tillfällen så har tingsrätten valt att skjuta upp huvudförhandlingarna av andra skäl och tingsrätten har inte satt något nytt datum för en huvudförhandling. Enligt Terese Johansson kan tingsrätten välja hämta en åtalad i förväg utan att skicka en kallelse om personen inte har kommit till tidigare förhandlingar.

– Inför nästa förhandling kan man besluta i förväg att man ska hämta personen utan att skicka en kallelse, säger Terese Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".