Örebro län

Inställda mål kostar miljoner

"Väldigt stora kostnader i onödan"
1:17 min

Inställda förhandlingar kostar staten miljoner varje år. Vid Örebro tingsrätt ställs 22 procent av alla huvudförhandlingar in varje år.  

Inställda förhandlingar kostar inte bara pengar det tar även tid från annat, säger Per Grevesmuhll som är chef vid tingsrätten i Örebro.

– Det är väldigt stora kostnader för samhället, det är dels det arbete som läggs ner här på Örebro tingsrätt, sen är det kostnader som man måste betala för personer som kommer hit och mister en arbetsrelaterad inkomst, och så har vi advokater och åklagare som ska betalas.

Från januari till oktober i år, så har tingsrätten tvingats till att ställa in 419 huvudförhandlingar.

Den vanligaste anledningen är att de som är kallade till rätten inte kommer. I vissa fall vill åklagare eller advokat ha mer tid till att gå genom förundersökningen.

Genom åren så har antalet huvudförhandlingar ökat i takt med att staden växer och det blir allt svårare för tingsrätten att hinna med alla mål inom en rimlig tid. Det kan dröja tre månader för att få en ny tid för en ny huvudförhandlig:

– Det är enkla administrativa rutiner. Men de är rätt så omfattande och leder till att målen bli äldre och så glömmer folk bort mer och deras minnesbilder blir sämre och av det skälet så kan det bli ett sämre vittnesmål, säger Per Grevesmuhll chef vid Örebro tingsrätt.

Reporter Sammi Iessa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".