Örebro län

Skatten sänks i de flesta kommuner

"Stora besparingar men det räcker inte"
0:51 min

De flesta av länets kommuner kommer att sänka kommunalskatten nästa år i den så kallade skatteväxlingen med landstinget.

Landstinget ska ju höja skatten med 34 öre efter att de tar över ansvaret för kollektivtrafiken och kommunerna förväntas därför sänka skatten med samma summa.

Men det finns också de kommuner som höjer.

Som vi tidigare berättat vill Socialdemokraterna i Karlskoga höja kommunalskatten med 61 öre. Även i Degerfors vill de styrande Vänsterpartiet höja skatten med 60 öre.

- Vi har stora underskott på ca 16 miljoner som vi måste komma till rätta med och då gör vi stora besparingar men det räcker inte och då blir vi tvingade att höja skatten också. Men vi gör ju detta för att inte för att inte dra ner allt för mycket på verksamheter som vi tycker är viktiga, säger Ronald Halvarsson som är kommunstyrelsens ordförande i Degerfors.

Av de 10 kommuner i länet som P4 Örebro har kunnat nå under dagen vill de styrande i åtta av kommunerna att kommunalskatten ska sänkas med 34 öre när lanstinget tar över ansvaret för kollektivtrafiken.

Landstinget kommer ju att höja sin skatt med 34 öre från och med årsskiftet. Det här kallas för skatteväxling alltså att den ena parten höjer och den andra sänker med motsvarande summa.

Även i Degerfors och Karlskoga kommer skatteväxling att genomföras.

Trots det blir det en höjning av kommunalskatten i de båda kommunerna men inte stor som man tidigare planerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".