Lennart Bondesson (KD). Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Fel att stänga förskolor för studiedag

I måndags var alla kommunala förskolor i Örebro stängda. All förskolepersonal i kommunen hade planeringsdag samtidigt och föräldrarna förväntades lösa barnomsorgen på egen hand.

Detta trots att kommunen har skyldighet att erbjuda annan barnomsorg om barnets vanliga förskola är stängd.

- För vår del har det hittills funkat, säger Jonas Hedlund.

- Lite konstigt är det, för den som inte har någon mormor eller farmor blir svårt, säger Ulla Lundstedt.

De säger Jonas Hedlund och Ulla Lundstedt om måndagens stängda förskolor. Om en förskola stänger för att personalen har studiedagar har kommunen ändå skyldighet att erbjuda annan barnomsorg åt den som behöver enligt juristen Anna Medin på Skolverket.

- Om man har stängt på den vanliga kommunala förskolan då måste man ju kunna erbjuda ett alternativ. Om alla förskolor är stängda då erbjuds det inget alternativ, säger hon.

För två år sedan påtalade P4 Örebro problemet med stängda förskolor för Kristdemokraten och Kommunalrådet Lennart Bondeson.

- Det ska inte vara så för kommunen ska erbjuda förskoleverksamhet för de föräldrar som behöver det.

Men fortfarande 2 år senare kvarstår problemet. Med föräldrar som själva förväntas ordna barnomsorg när förskolorna stänger.

- Det är klart att kommunen måste också ge möjlighet att fortbilda den personal vi har.

Det kommer hela förskolan till gagn på lång sikt. Samtidigt har vi sagt att vi ska hitta möjligheter för dem som verkligen behöver det. När jag pratade med tjänstemännen så sa det att det är uppdraget som de har och man kanske inte alltid har lyckats med det, säger kommunalrådet Lennart Bondeson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".