Landstinget går miste om 25 miljoner i statligt stöd för läkarutbildningen vid USÖ Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges radio Örebro.
Örebro län

Landstinget förlorar miljoner

"Är detta ett problem kommer vi att lösa det"
1:47 min

Örebro är den enda av Sveriges sju orter med läkarutbildning som inte får del av de särskilda statliga anslag som ersätter sjukvården för den tid som läkarstudenterna tar. 25 miljoner går landstinget miste om.

Om Örebro hade fått det som de sex andra orterna får enligt avtalet så skulle Örebro läns landsting fått drygt 25 miljoner kronor, miljoner som man nu går miste om. 

Det var först vid tredje försöket som Örebro lyckades få klartecken för att börja utbilda läkare. Men Örebro får alltså bekosta praktiken för sina läkare ur egen ficka så länge, för inte heller i nästa års budget finns Örebro med i det så kallade ALF-avtalet, där alla andra lärosäten som utbildar läkare får 70 000 kr per helårsstudent och år som en kompensation för det intrång som läkarstudenterna gör i den löpande sjukvården.

Örebro var helt enkelt så angelägna att man bedömde att det fick kosta, säger Marie Kahlroth utredare på Högskoleverket:

– Jag antar att Örebro universitet och landstinget tillsammans varit så angelägna, att de ändå ville ha läkarutbildningen och finansierat det på det här sättet, säger Marie Kalroth. 

Jens Schollin, idag rektor på Örebro universitet arbetade hårt med att få hit läkarutbildningen och han tycker inte det är så märkligt att Örebro är den enda ort som inte får del av de statliga ALF-pengarna och han säger att Örebro kommer att få del av dem längre fram :

– Omfattas man inte av ett ALF-avtal så får man vänta tills nästa tecknas, säger Jens Schollin.

Men hur vet du då att vi får ta del av de här pengarna?

– Jo därför att vi har fått försäkran från departementet, från regeringen om det.

Jens Schollin säger att det handlar om tre år som Örebro får klara sig utan de statliga pengarna. Allt som allt går Örebro miste om 25 miljoner kronor.

25 miljoner skulle exempelvis kunna ge 4 582 patienter ett dygn sjukvård på Universitetssjukhuset i Örebro:

– Är detta ett problem så kommer vi att lösa det i en dialog mellan universitetet och landstinget och då blir det universitetet som löser det ekonomiskt, säger Jens Schollin rektor vid Örebro universitet.

Reporter Päivi Kotka

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".