Byggjobbarna Bengt Johansson och Georg Richter, samt i mitten Mikael Johansson från Byggnads i Örebro. Foto: Karin Frimodig/SR Örebro.
Örebro län

Osäker arbetsmiljö för byggnadsarbetare

"Kan sluta i katastrof"
1:25 min

Fackförbundet Byggnads har tröttnat på byggnadsarbetarnas osäkra arbetsmiljö, och kräver nu säkrare arbetsplatser. Bara i år har sju byggjobbare i Sverige dött på grund av sitt arbete.

Varannan byggnadsarbetare är rädd för att gå till jobbet och en tredjedel har blivit sjukskrivna som följd av en olycka på jobbet. Det visar en underökning som medlemmar i fackförbundet Byggnads svarat på.

– En form kan ju snurra, den väger ju 1500 kilo och då kan ju någon komma i kläm. Är det så att det blåser ute då kan vinden ta tag i formen också. Det kan ju sluta i katastrof, säger byggnadsarbetaren Georg Richter. I februari hade vi ett tillbud här på Sörbyängen när fyra formar välte. De var inte förankrade och välte, det var vinden som tog tag i dem och en lärling som hamnande under, men han klarade sig, berättar han. 

Kräver arbetsmiljöcertifiering
För att en få säkrare arbetsmiljö kommer facket i den pågående avtalsrörelsen att kräva en arbetsmiljöcertifiering. Arbetsmiljöcertifieringen innebär bland annat att arbetstagarna får mer skyddsutbildning och att en avgift i procent efter vinst ska betalas in till en arbetsmiljöfond där pengar går till skyddsombudsverksamhet och forskning.

-- Jag tror att det skulle ta bort många av problemen som finns på arbetsplatserna. För det finns företag som konkurrerar med pris genom att inte uppfylla arbetsmiljölagens skyldigheter med ställningar och kranar och liknande, säger Mikael Johansson ombudsman på Byggnads i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".