1 av 3
Erika Sääf med sonen Anton 4,5 år undrar hur alla barn ska få plats Foto: Therese Selén SR Örebro
2 av 3
Ola Stålberg med sonen Helmer Foto: Therese Selén SR Örebro
3 av 3
För att alla barn ska få plats måste förskolan byggas ut säger förskolechefen Katrin Willander Foto: Thersese Selén SR Örebro
Örebro

Trångt på förskolan

"Det är många som får syskon"
1:49 min

Det föds allt fler barn i Östernärke nu behövs fler lokaler till förskolorna. Framförallt är trycket stort i Asker där fler barn väntas nästa år.

En av föräldrarna i Östernärke, Erika Sääf undrar hur det kommer att bli:

– Det blir ju trångt! Hittills är det runt 20 barn som fötts i år härute. Det är fler barn än en avdelning till och var de ska göra av alla undrar man ju, säger Erika Sääf, mamma till Anton på Klockargårdens förskola i Asker.

Ola Stålberg med sönerna Helmer och Hugo hör till de familjer som valt att flytta ut till Asker från Örebro.

– Jag hoppas framförallt att skolverksamheten ska fortsätta upp till årskurs sex som det var tidigare på den här skolan så barnen slipper flytta på sig. Det finns ju möjligheter för det om det fortsätter växa som det gjort nu.

Förskoleplatser behövs på flera håll i Örebro kommun, och Östernärke är inget undantag. Framförallt är trycket stort i Asker. Där finns i dag drygt 60 förskolebarn och ännu fler väntas efter jul och till sommaren.

– Just nu är det många barn som får syskon och det är även en inflyttning till Asker. Jag ser en ökning för varje år framöver och om vi ska behålla barn i förskolor och skolor i Asker måste en utbyggnad ske, annars kommer vi inte få plats, säger Katrin Willander, förskolechef och rektor i Asker.

Runt 20 förskoleplatser kommer att fattas i Östernärke de närmsta åren och Bo Åkerling, Centerpartist och nämndordförande i Östernärke, säger att de nu försöker hitta lokaler för alla barn.

– Vi måste klara av barnomsorgen och på något sätt blir det troligtvis fler lokaler, en barack till exempel, säger han.

När planerar ni att bygga ut?

– 2013 måste vi vara definitivt klara med lokaler så vi har 2012 på oss att se över olika alternativ.

Therese Selén
therese.selen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".