Hans Fredlund vill att fler ska vaccinera sig. Foto: Therese Selén / Sveriges Radio
Örebro län

Färre vaccinerar sig mot influensan

"Man är orolig efter sömnsjukan"
1:22 min

Influensasäsongen är snart här då många drabbas av hög feber, värk och hosta. Men i år väljer färre att vaccinera sig och det kan leda till att fler smittas, säger smittskyddsläkare.

Länets smittskydsläkare Hans Fredlund tycker det är tråkigt att få vaccinerar sig:

- Många är oroliga för biverkningar av vaccin efter att folk fått narkolepsi av Pandemrixvaccinet. Det är tråkigt för säsongsvaccinet är helt annorlunda och vi har använt det i femtio år utan att det haft några sådana biverkningar, säger länets smittskyddsläkare Hans Fredlund.

Så oron för att få narkolepsi är helt obefogad?

- Ja, när det gäller säsongsvaccinet är den helt obefogad.

Vaccinet Pandremix som 2009 gavs mot svininfluensan fick stor uppmärksamhet i media när det visade sig att det kunde orsaka sömnsjukan narkolepsi hos barn och ungdomar.

Men den årliga säsongsinfluensan är mer riskfylld, särskilt för hjärt- och lungsjuka, personer med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida. Varje år dör mellan 1 000 och 2 000 människor av influensa och Hans Fredlund är orolig över att inte fler skyddar sig med vaccin.

- Det är större risk att vi får större epidemier. Är det bara en liten grupp som har vaccinerat sig så finns det många som inte har något skydd och då kan influensan sprida sig mycket. Förra året var det mycket influensa B och det kan bli så i år igen. Därför är det viktigt att riskgrupperna verkligen vaccinerar sig i år igen, säger han.

Therese Selén
therese.selen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".