Här har ensamarbetet stoppas för butikskontrollanterna. Foto: Therese Selén/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Skyddsombud stoppar ensamarbete

"Folk blir inte glada när de åker fast"
1:29 min

Hot och våld mot butikskontrollanter gör att de inte längre får jobba ensamma på Ica Ekershallen i Örebro. Skyddsombud Mikael Bertilsson kräver dubbelbemanning i butiken.

– De ser till så att folk inte snattar, och det uppstår bråk. Det har skett en del hot och våld och det är därför de har reagerat, säger Mikael Bertilsson på Svenska Transportarbetareförbundet.

Att avslöja snattare i butiker och varuhus kan vara riskfyllt, och även på coop i Brickebacken i Örebro finns sedan något år tillbaka krav på att butikskontrollanterna ska arbeta två och två.

I väntan på besked från arbetsmiljöverket arbetar ingen butikskontrollant i den anmälda butiken, och delägare Tony Oscarsson bekräftar att det har förekommit hotfulla och våldsamma situationer.

– Det förekommer, 30 000 människor går genom butiken varje vecka och alla är inte lugna och beskedliga, säger han, men menar samtidigt att det inte är värre i hans butik än på andra ställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".