Hösten har varit ovanligt mild i år. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Örebro län

Ovanligt varm höst lurar naturen

"Kan bli frostsprängningar i plommonträden"
1:26 min

Årets höst har varit ovanligt varm i länet. Hittills i november har dygnstemperaturen i Örebro legat fem grader över det normala. Det skapar förvirring i naturen, säger kommunbiolog Mats Roseberg.

– Om man åker ut i landskapet så kan man märka att det är ganska mycket gäss kvar. Man ser sångsvanar och fjällvråkar och till och med en del småfåglar som har satt igång och sjunga. Jag träffade en kille som hade lyssnat och njutit av en rödhake som sjöng varje morgon precis på samma sätt som den gör på våren. Det kändes nästan som att den var lite lurad av det här behagliga höstvädret, säger kommunbiolog Mats Rosenberg i Örebro.

Även växterna påverkas av den milda hösten. I flera trädgårdar knoppas rosorna och i naturen blommar valdersblå. 

Årets höst har varit ovanligt varm. En eftermiddag i oktober var det 20 grader varmt i Örebro, och det är den varmaste temperaturen som uppmäts i Örebro i oktober månad sedan mätningarna började i mitten av 1800-talet.

I november har dygnsmedeltemperaturen hittills legat fem grader över det normala. Och det varma vädret kan skapa problem i naturen.

– Det kan bli lite tufft om det blir kallt väldigt snabbt. Då finns det en del arter som inte riktigt hinner med att ställa om sig inför vintern. Om det är mycket vätska kvar i växterna så kan det bli frostsprängningar och skador, till exempel på plommonträd, säger kommunbiolog Mats Rosenberg i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".