Lönetak införs för Antonio Lindbäck och de andra speedwayförarna. Arkivbild:Valdemar Andersson/SR Örebro
Speedway

Lönetak införs inom speedway

Det blir ett lönetak för elitserieklubbarna i speedway från nästa år. 2,9 miljoner får spenderas under grundserien.

– Att införa ett kostnadstak var ett nödvändigt steg, säger serieföreningens ordförande Börje Bellinger till TT.

Under hösten har lönetaket, eller kostnadstaket som det egentligen heter, varit en het potatis. Vissa klubbar har varit för, andra emot. Av olika anledningar. Att många klubbar i praktiken kommer att spendera mycket mer är en sanning som inte dementeras.

– Det är tillåtet att förarna via klubben har privata sponsorer som inte räknas in i lönetaket. Vissa klubbar har svårt att få företagen att sponsra förare direkt. Andra har sett en risk att förare kan ta med sig sponsorerna om de i ett senare läge byter klubb, säger Bellinger.

Att taket införs beror på att många klubbar haft dålig ekonomi, några har gått i konkurs, andra har frivilligt begärt sig nedflyttade i seriesystemet.

– Det kom också fram på helgens möte att flera klubbar använt kostnadstaket som argument vid förhandlingar med förare och haft nytta av det, säger Bellinger.

Klart är också att sex lag går till elitseriens slutspel nästa säsong. Ettan och tvåan direkt till semifinal, medan lag tre till sex kör kvartsfinaler. Lag sju har kört färdigt och lag åtta flyttas ner i allsvenskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".