Hanteringen av arbetsmiljön före byggstart ska granskas

Arbetsmiljöverket ska nu i oktober göra en riksomfattande granskning av hur arbetsmiljöfrågorna hanteras före byggstart.

Missar vid projektering kan leda till avsevärda arbetsmiljöproblem inte bara när byggnaden tas i bruk utan också under byggtiden, enligt Arbetsmiljöverket.
Många olyckor och problem som uppstår, beror på beslut som tas - elle inte tas - innan bygget påbörjas. Därför vill Arbetsmiljöverket se hur byggherrar har tänkt på förhållandena för dom som ska arbeta där när objektet tas i bruk. Det gäller även yrkesgrupper som man normalt kanske inte tänker på, som sophämtare, ventilationstekniker, fastighetsskötare och transportörer. Dessutom vill Arbetsmiljöverket se hur man tänkt på arbetsmiljön under byggtiden för dom som uppför byggnaden och för installationerna i den.
På distriktet i Örebro som omfattar Värmlands, Västmanlands och Örebro län, ska alla inspektörer medverka i kampanjen och man räknar med att göra ungefär 125 inspektioner i dom 39 kommuner som distriktet består av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".