Ingen kommunal insyn i friskolor

Det blir ingen kommunal insyn i friskolorna. Regeringen fick i går bakläxa av riksdagens utbildningsutskott när det gäller villkoren för friskolorna. Det var vågmästaren miljöpartiet som stödde de borgerliga partierna på flera punkter.
De borgeliga partierna och miljöpartiet säger till exempel nej till skärpta regler vid etablering och Skolverket ska inte få ta ut nån avgift för sin prövning. Skolor ska lämna en ekonomisk redovisning men inte till kommunen utan till Skolverket. Majoriteten vill också ha ett uttalande mot att en särskild nämnd för bedömningar av friskolor inrättas på Skolverket. Motiveringen är att med en sån nämnd skulle politiken ta överhanden och bara borgeliga kommuner få friskolor. Socialdemokratiska riksdagsledamoten Inger Lundberg från Örebro är besviken. - Det är förfärligt allvarligt eftersom det är skattebetalarna som finansierar de fristående skolorna, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista